Fietsband plakken

Een lekke band vervangen is niet het leukste klusje om te doen. Maar toch, na lek te hebben gereden en met een paar simpele gereedschappen kun je in ongeveer 10 minuten je band geplakt hebben. Hier vind je een stap voor stap instructie om je fietsband te plakken.

1. Zet je fiets op de kop en verwijder het ventiel. De ervaring is dat je nog al eens vergeet waar je dit neergelegd hebt, dus bewaar het fietsventiel op een duidelijk zichtbare plek.

2. Als het goed is heb je een bandenplaksetje bij je. Pak hieruit een van de zogenaamde bandenlichters en steek deze tussen de velg en de buitenband. Plaats naast de eerste nog 1 lichter en waarnodig nog 1 met telkens 15 a 20 cm afstand tussen de lichters.

3. De buitenband ligt nu deels los als het goed is. Je kunt nu een van de lichters tussen de band en de velg steken. Draai nu de fietsband rond, dan komt de band los van de velg. Druk het ventiel uit de velg en verwijder nu de binnenband uit de buitenband. Draai vervolgens het ventiel weer in elkaar en pomp een klein beetje lucht in de binnenband.

4. Voor deze stap is het wel handig om water in de buurt te hebben. Om het lek te vinden dompel je de binnenband stukje voor stukje in het water. Bij het lek zullen belletjes ontstaan in het water. Kijk met het verplaatsen van de binnenband wel uit dat je deze niet beschadigd want dan ben je verder van huis.

5. Het lek is gevonden en nu? Maak de binnenband droog en markeer of onthoud goed de plek van het lek. Ruw het lek wat op met schuurpapier ( dit moet in je setje zitten ) zodat de plakker straks goed hecht. Let op: als het lek bij een bestand lek zit dan is het vaak beter om de hele binnenband te vervangen. Op onze webshop vind je een ruim assortiment aan binnenbanden.

6. Breng wat lijm aan op de plek van het lek. Dit mag best wat ruim aangebracht worden. Ook weer niet te ruim, want de lijm moet wel kunnen drogen.

7. Als de lijm gedroogd is kun je de plakker aanbrengen. Zorg dat de plakker de vorm van de band volgt. Druk de plakker stevig aan.

8. Dompel de binnenband nog een keer in het water om te controleren of het lek gedicht is. Check voor de zekerheid de hele fietsband nog een keer om te voorkomen dat je een ander lek mist.

9. Is het lek echt dicht? Controleer dan nu de buitenband om te kijken of je de oorzaak kunt vinden. Als een stukje glas bijvoorbeeld blijft zitten dan is je moeite waarschijnlijk voor niets geweest en kun je direct nog een keer aan de slag. Demonteer het ventiel en druk deze voorzichtig weer door de velg. Zet het ventiel weer in elkaar en laat de binnenband weer in de buitenband vallen.

10. Pomp een klein beetje lucht in de binnenband en stop nu de buitenband weer handmatig in de velg. Dat gaat in het begin heel makkelijk maar bij het laatste stukje moet je wat kracht zetten. Gelukt? Pomp je geplakte fietsband weer op, zorg ervoor dat deze goed op de velg zit en je bent weer klaar om op de fiets te stappen.

Een videoinstructie van een fietsband plakken is wellicht nog handiger. Hier een van de vele filmpjes die op internet te vinden zijn:

Op zoek naar een nieuwe fietsband , een binnenband of buitenband? Naast fietsaccessoires hebben wij een groot assortiment banden. Alle mogelijke fietsbanden zijn bij wieleraccessoires.nl te krijgen. Racefietsbanden, mountainbike fietsbanden, banden voor een hybridefiets bestel je via onze webshop. De Vredestein fietsbanden zijn misschien de bekendste, maar wij verkopen ook Schwalbe fietsbanden, Cordo fietsbanden, Maxxis fietsbanden en CST fietsbanden. En ook nog eens voordelig geprijsd!!

Direct naar alle fietsbanden, klik hier

Fietsband Aanbiedingen